Postzegels verzamelen. Een hobby voor elke leeftijd.

klik op de afbeeldingen om te vergroten

 

 

 

   Het uitgifteprogramma voor de tweede helft 2021 is via Collect nummer 107 bekendgemaakt. PostNL heeft voor de tweede helft 2021 haar uitgiftebeleid opnieuw sober ingericht. Het hele jaar 2021 heeft PostNL geen zegels uitgegeven voor jubilea historische gebeurtenissen en/of actuele evenementen behalve voor de 50e verjaardag van Máxima. Hieronder ook een aantal uitgiften persoonlijke postzegels

    

   Algemeen

     De postzegelprijs in 2021 voor brieven wordt € 0,96. Andere posttarieven zijn te vinden op: https://www.postnl.nl/tarieven/tarieven2021

    

   Koning Willem-Alexander met jaartal 2021

   • waarde 1, 10 zegels per vel, € 9,60.
   • waarde 2, 5 zegels per vel, € 9,60.
   • waarde INT, 5 zegels per vel, € 7,75.

   Een set met 3 gestanste zegels (waarde 1, 2, INT) is nu te koop bij Collectclub met bestelnummer 810033 (postfris). Stond niet in Collect nr 107 (wel de set van 2020, maar die info is ook correct want toen was het niet bekend dat versie 2021 te koop was).

    

    Persoonlijke postzegels

   125 jaar postbezorging in de Biesbosch

   Op 31 maart 2020 voeren postbodes Ludwig Engst en Cor de Wijs voor het laatst uit voor hun vaste postronde door de Biesbosch. Daarmee kwam een einde aan 125 jaar postbezorging per boot in het natuurgebied. Het postzegelvel van ontwerper Sandra Smulders en het kunstwerk van Joris Gaymans zijn blijvende herinneringen aan deze unieke posttraditie. Een uitgebreid verslag vindt u in Collect nr 107 op pagina 14.

   Persoonlijke postzegels

   Historische motorfietsen

   Op 19 juli 2021 verschijnt het velletje ‘Historische motorfietsen’. Met deze uitgifte besteedt PostNL aandacht aan markante motormerken uit de geschiedenis van de Nederlandse motorfiets. Op het postzegelvel zijn 10 historische motorfietsen uit de periode 1905-1955 afgebeeld. De afgebeelde motorfietsmerken zijn: Altena, Batavus, Cyrus, DMF, Eysink, Gazelle, Hulsmann, Sparta, Simplex en Vulkaan. Op het postzegelvel staat een denkbeeldige muur vol met ingelijste foto’s van historische motorfietsen van Nederlandse makelij. Aan de muur hangen ook lijsten met uitsneden van de motorfietsen, ingezoomd op bijvoorbeeld een koplamp of een kenteken op het spatbord. De muur beslaat het hele postzegelvel en sommige lijsten op de postzegels lopen over de perforaties heen. De muur is zodanig ingedeeld dat op iedere postzegel de hele motorfiets zichtbaar is plus 1 of 2 fragmenten van een andere fotolijst. Op elke foto staat linksboven de merknaam van de motorfiets, met typenummer en jaartal. Het ontwerp van de postzegels is gemaakt door Huub de Lang en Anne Schaufeli van studio26 uit Velp.

   16 augustus 2021,

   Beleef de Natuur: Landgoed Haarzuilens, 10 zegels per vel. € 9,60.

   Een afbeelding van dit velletje vindt u in Collect nr 107 op pagina 20.

   Tot en met het jaar 2000 behoorde Haarzuilens tot de gemeente Vleuten-De Meern. Op 1 januari 2001 werd deze gemeente bij de gemeente Utrecht gevoegd. Sinds die datum maakt Haarzuilens deel uit van de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. Tot Haarzuilens behoren, behalve de bebouwde kom rondom de Brink en het Kasteel de Haar, de Thematerweg en de buurtschappen Ockhuizen en Lage Haar.  De Haarzuilense Brink ligt 10 km verwijderd van de Utrechtse binnenstad. Het buitengebied van Haarzuilens is uitgestrekt en dunbevolkt. De meesten kennen dit gebied vanwege het bezoek aan Kasteel de Haar.

   Nederland (2011): Kasteel de Haar (persoonlijke postzegels)

   Na 10 jaar restauratiewerk is Kasteel de Haar in oude luister hersteld. Om hier bij stil te staan is deze postset uitgegeven met afbeeldingen van het kasteel en het rijke interieur. In 2010 werd Kasteel de Haar uitgegeven (44 cent) als onderdeel van de omnibus ‘Kastelen in Nederland’.

    

   Kasteel De Haar  is een monumentaal kasteel. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. De Haar bestaat uit een omvangrijk terrein waarin zich naast het hoofdgebouw onder meer bijbehorende tuinen en gebouwen zoals een kapel bevinden. Het kasteel is te bezoeken als museum met een rondleiding. Voor de herbouw van het kasteel werd de beroemde architect Pierre Cuypers ingeschakeld, die er in nauwe samenwerking met zijn zoon Joseph Cuypers twintig jaar mee bezig was (van 1892 tot 1912). Zie: https://www.kasteeldehaar.nl/

    

   • Innovatief Nederland, 10 zegels per vel. € 9,60.
   • Prestigeboekje € 12,45.

    

   13 september 2021

   • Praat met de hand, 6 zegels per vel. € 9,30 (Internationaal tarief).

    

   Een cryptische omschrijving van de uitgifte kan twee kanten op. De meesten denken aan gebarentaal vanwege de populaire ‘Irma Sluis’ tijdens de persconferenties van het coronakabinet.

   Maar het kan ook een andere wijze van ‘praten met je handen‘. Dat gebeurt vaak bij presentaties van sprekers van congressen, sprekers in de Tweede Kamer tijdens een debat of politici in het algemeen, leraren, cabaretiers etc. De meeste mensen ondersteunen hun spraak met ritmische handgebaren. Die hebben een belangrijke functie om de boodschap over te brengen. Een recent onderzoek (2021) van het Max Planck Instituut Nijmegen en de Universiteit Tilburg toont aan dat we luisteren met onze ogen. Ze tonen aan dat spontane ritmische handgebaren invloed hebben op wat we daadwerkelijk horen. Slaggebaren zijn te zien in bijna ieder gesprek, als iemand een of beide handen op en neer of heen en weer beweegt op het ritme van bepaalde woorden of klanken bijvoorbeeld in speeches (bepaalde woorden met stevige handgebaren kracht bijzetten). ‘Toch blijken al die handgebaren goed getimed, en maken we ze niet voor niks’, zeggen de onderzoekers.

    

    

   • Nederlandse paardenrassen, 10 zegels per vel. € 9,60.
   • Prestigeboekje € 12,45.

   Het behoud van Nederlandse paardenrassen is van groot belang. Welke rassen kennen we van oorsprong in Nederland en welke functies vervullen ze? Het paard heeft in de loop van de jaren vele verschillende functies gekend. In Nederland is het paard onder andere ingezet als oorlogs-, landbouw- en koetspaard. Tegenwoordig worden paarden vooral gebruikt voor recreatie en sport.

    

    

    

   11 oktober 2021

   • Kinderpostzegels, 5 zegels per vel, € 7,20.

   Nederlands bekendste striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes sieren dit jaar op de zegel van Stichting Kinderpostzegels. In 1941 verscheen het eerste van de 177 verhalen die zijn bedacht door Marten Toonder (1912-2005). Samen met zijn vriend Olivier B. Bommel beleeft Tom Poes talloze avonturen. Hij stond bijna 60 jaar lang vrijwel dagelijks in de Nederlandse kranten en vanaf 1955 waren de avonturen van Tom Poes en Olivier B. Bommel ook in het vrolijke weekblad Donald Duck te volgen.

   Nederland (2021): 80 jaar Tom Poes en Olivier B. Bommel.

   De coronacrisis heeft ingrijpend effect gehad op de levens van alle anderhalf miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Uit verschillende onderzoeken blijkt een toename van huiselijk geweld, armoede en mentale problemen. Kinderen zijn hard geraakt door de coronamaatregelen. De langetermijngevolgen door het abrupt wegvallen van school en sociale contacten worden zichtbaar. Met het thema ‘Geef meer kracht’ helpen we kinderen in Nederland om beter uit deze crisis te komen. Daarom wordt er dit jaar extra aandacht besteed aan projecten die kinderen helpen meer veerkracht te ontwikkelen.

   Eerdere Olivier B. Bommel / Tom Poes zegels: 

   Nederland (1996): Heer Bommel ontvangt een brief / heer Bommel gaat op reis. Strippostzegels.

    

   Nederland (2016): 75 jaar Tom Poes en Olivier B. Bommel.

    

    

   Nederland (2016): zilveren postzegels 75 jaar Tom Poes en Olivier B. Bommel.

    

    

   15 oktober 2021

   • Dag van de Postzegel, 10 zegels per vel, € 9,60.

   Twee verschillende zegels, dus 5 x 2 zegels per vel. Verdere gegevens ontbreken.

    

   ? november 2021

   • Decemberzegels, 20 zegels per vel, € …..

   Tien verschillende zegels, dus 10 x 2 zegels per vel. Verdere gegevens ontbreken.

    

   7 december 2021??

   Op 7 december 2021 wordt Catharina-Amalia der Nederlanden beter bekend als Amalia 18 jaar. Ze is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonsopvolgingen wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje. Zou PostNL voor deze bijzondere leeftijd nog een postzegeluitgifte uitbrengen als verrassing om het jaar 2021 af te ronden?

   Waarom zou Nederland zo’n dergelijke zegel uitgeven? We spreken vaak van de strijd tussen de Lage Landen (zoals bijvoorbeeld bij het voetbal (EK, WK) of bij het wielrennen, of bij oorlogen). Eerder werd onderstaande zegel uitgegeven van Elisabeth van België, Hertogin van Brabant en kroonprinses, geboren op 25 oktober 2001 te Anderlecht. Ze is het eerste kind van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin. Sinds 21 juli 2013 is zij eerste in lijn voor de troonopvolging.

   België (2019):  Prinses Elisabeth, Hertogin van Brabant (18 jaar).

   Elisabeth, die de zegel krijgt vanwege haar 18e verjaardag op 25 oktober 2019, zou zijn geportretteerd in de tuin van het kasteel van Laken. ‘Deze shoot was een echt vader/dochter-moment’, aldus een bron. ‘Koning Filip haalt geregeld zijn toestel boven. Als verdienstelijk hobbyfotograaf wist hij hoe hij zijn dochter voor de lens moest laten poseren. De prinses nam ook actief deel. Ze had een paar ideeën en samen met haar vader probeerde ze verschillende dingen uit. In onderling overleg kozen ze de beste foto, die ze aan Bpost hebben aangeleverd.’

   En wat doet PostNL? Dat is de grote vraag op 7 december 2021.